Skip to main content

Kirjaprojektin aloitus tai jotain



Tämä blogi on varmaan enemmänkin vain henkilökohtainen muistilista kuin joku hieno oikea blogi. Tällä blogilla on tarkoitus ja päämäärä, mutta tämä blogi on enemmän työkalu kuin sisältöä. Tämän blogin tarkoitus ei ole itsessään olla mikään kovin merkittävä tuotos.

Tämä blogi on lähinnä työkalu minulle itselleni, mutta toivon, että siitä voisi olla hyötyä muillekin ja ehkä muut voisivat auttaa palautetta tarjoamalla minua tässä projektissa.

Virallinen tavoite tälle projektille:
- Julkaisen vanhoja tekstejä julkisuuteen ja korjaan niitä samalla paremmiksi.

Lähtökohdat

Olen vanhahko päivätöissä käyvä perheellinen setämies. En ehkä vastaa useimpien ihmisten ensimmäiseksi mieleen tulevia stereotyyppisiä käsityksiä tuosta kuvauksesta, mutta tuo kuvaus perustuu faktoihin.

Projektin kannalta merkittäviä asioita lähtökohdistani on että olen todella nopea kirjoittamaan ja olen kirjoittanut paljon. Olen jopa opiskellut kirjoittamista jonkin verran ihan ammatillisesti, mutta en ole varsinaisesti tehnyt silti kirjoittamista työkseni, jollei jotain hajanaisia freelance-keikkoja lasketa.
Olen jo teinistä asti soitellut bändeissä, tehnyt sanoituksia, tehnyt pienlehtiä, kirjoitellut jotain artikkeleita oikeisiin lehtiinkin ja opiskellut mm. lehtiavustajana toimimista, luovaa kirjoittamista ja elokuva/tv-käsikirjoittamista. Valitettavasti en ole omasta mielestäni mikään synnynnäinen lahjakkuus kauniin ja sujuvan tekstin kirjoittamisessa, enkä lähtisi retostelemaan kielioppiosaamisellanikaan. Käytännössä olen myös kaksikielinen (Suomi + Englanti), mikä ei varsinaisesti auta kieliopin suhteen.
Olen kuitenkin kirjoitellut pitkään ja aika paljon kaikenlaista. Tyyliin kymmeniä vuosia ja tuhansia sivuja.
Luen myös aika paljon kaikenlaista joka päivä suomeksi ja englanniksi.
Sitten on vielä jotain omituisia henkilökohtaisia arvomaailma-asioita ja mieltymyksiä, mistä niistäkin on todennäköisesti tämän projektin kannalta enemmän haittaa kuin hyötyä.


Kirjaprojekti

Tavoite olisi saada julkaistua tekstejäni julkisesti saataville, joita en ole aiemmin julkaissut julkisesti missään. Olen joillakin osallistunut johonkin tyhmiin kilpailuihin ja jotkut olen vaan muuten vain kirjoittanut ns. pöytälaatikkoon jne.
Tavoite olisi siis saada nämä teokset kuitenkin julkiseksi tavalla tai toisella. Tämä ei tarkoita välttämättä mitään oikeaa hienoa painettua kirjakustantamon julkaisemaa kirjaa.
Alkuun ajattelin tehdä jokaisesta tekstistä tänne oman blogin ja käydä läpi niitä yksitellen ja yhtä aikaa ja korjailla niitä. Voi olla että blogiin julkaiseminen jääkin lopulliseksi julkaisuksi, voi olla että teen jonkun novellikokoelman ja julkaisen sen omakustanteena BooksOnDemandin tai vastaavan kautta, ehkä lähetän näitä kustantajalle, ehkä painan itse omakustenteena jonkun painotuotteen. Täytyy miettiä.

Miksi?


Yleisenä lähtökohtana voisi olla esim jotain tämän tyyppistä mistä Vonnegut puhuu kirjeessään:



Yleisesti tavoitteena on julkaista jutut jotka ovat tavallaan jääneet kesken. Tästä seurauksena ehkä:

  • Voi saada palautetta

  • Saa rutiinia kirjoittamiseen

  • Onpahan tehty jotain ainakin vähän valmiimmaksi

  • Kehittyy tekijänä

  • Voi saada rahaa

  • Voi saada julkisuutta


Mitä?

Käsiteltävät tekstit, joista tulee jossain vaiheessa omat bloginsa, jotka linkitän tänne kunhan ehdin ja jaksan: Novelleja tai mitä lie proosaa tms:


Runoja tai mitä lie lyhyttä höpö lyriikkaa:

  • Paskoja runoja tai jotain Osa 1


Miten?



Alustavia suunnitelmia ja asioita joita olisi tarkoitus tarkentaa mahdollisimman pian.

Julkaisuvaihtoehdot

- E-kirja ilmaiseksi

        https://www.bod.fi/kirjailijaksi.html

- Joku oikea kustantaja
        - siis niinkun sitten jos on joku valmis kokonaisuus jo kasassa lopuksi

- Tekniikat

- Kirjoitusoppaat

- rakenne

- hahmot

- Referenssit + analysointi

- Chat GPT yms

- Joku apuohjelma

- Kielentarkistus apuohjelma

- Word tms?


Checklists?

  • Tarkista ymmärrettävyys profiileja vastaan

  • Tarkista persoonia vastaan toimivuus



Profilointi? Persoonat?

    - Kuka tätä saattaa lukea jonka pitäisi ymmärtää teksti

- Onko ihmisryhmiä joista en välitä niinkään että tajuavatko vai eivät

    - Voisinko tehdä jotain persoonia joille varsinkin haluaisin suunnata tekstin tai tekstit Olikos Bukowskilla joku sen sisko tämmönen?


- Harkinnan alla

- Kuvitukset

- Englanniksi

- Salanimi/oikea nimi



Milloin?


Aikataulu?         - joka päivä jotain         - alkuun jotain vähemmän kiinnostavaa         - alkuun ehkä myös jotain eniten keskeneräistä         - toisaalta voisi aloittaa heti parhailla?         - Lyhyet tekstit olisi kiva saada valmiiksi eka                 - Jos juttu keskimäärin 10 sivua, yhdellä sivulla ehkä 3 kappaletta ja viikossa saisi tehtyä kolmena päivänä jonkun kappaleen, niin tulisi sivu päivässä -> jos tekisi vain yhtä tekstiä niin se valmistuisi kuukaudessa, jos teen kolmea tekstiä niin yksi teksti valmistuisi kolmessa kuukaudessa jne.


Käytännön asioita


Steps

    - Tee joka tekstille oma blogi

    - Joka blogissa ainakin kaksi sivua:

        - Valmis teksti (jota muokkaan koko ajan)

        - Toinen jossa käyn läpi sitä tekstiä ja miten sitä yritän työstää, tähän uusia sivuja aina

    - Ala käydä läpi tekstejä ja julkaise joka päivä ainakin jotain julkaisukelpoista ainakin johonkin blogiin



Dos + Donts?

     - Rima ei saa olla liian korkealla
     - Odotukset ei saa olla liian korkealla
     - Ei saa viedä liikaa aikaa per päivä
     - Pitäisi tehdä joka päivä ainakin jotain
     - Pitäisi saada flow ja jonkinmoinen rutiini päälle, missä voi mennä kauankin
     - Kun homma toimii niin voi käydä läpi uudestaan jo niitäkin mitä on korjannut
     - Ei saa olla ainakaan alkuun liian raskasta
     - Olisi ihan kiva jos olisi hauskaa + rentouttavaa


Uhkia

    - Tekstit voi olla hirveitä ja niistä voi tulla paha mieli     - Niitä tekstejä on hirveästi ja niiden läpikäymisessä menee ikuisuus Mahdollisuuksia     - Monet tekstit on jo aika valmiita ja kai ne oli ainakin aikoinaan olevinaan ihan ok, mikä tarkoittaisi että ei siinä nyt niin iso homma välttämättä edes ole ja voi olla ihan hauskaakin niitä käydä taas läpi

Jatkan taas toiste. Kaikki kommentit ovat oikeasti tervetulleita.

Comments

Popular posts from this blog

Aloitus lohikäärme-tekstistä ja yleisiä ajatuksia

Toistaiseksi olen keskittynyt ainoastaan Lohikäärme tuhoutuu -tarinaan ja sen blogissa on eniten merkintöjä. Aika paljon tähän liittyen on tullut käytyä läpi kaikenmaailman videoita Youtubesta.  Vaikea sanoa miten paljon noista videoista on hyötyä ollut tässä mun projektissa, mutta kyllä ne ainakin ajatuksia herättää. Tosi kiva, että noita videoita nykyään on paljon nimenomaan kirjoittajille suunnattuna. Monista videoista ja kirjoista tulee itselleni jotenkin semmoinen outo fiilis, että kirjoittamisessa on monille kyse jonkinlaisesta tehtävän suorittamisesta sääntöjen mukaan ja jos osaa tehdä kaikki jutut oikein niin sitten saa palkinnon (tulee rikkaaksi ja kuuluisaksi tms.). Itse olen aina suhtautunut kirjoittamiseen jotenkin paljon taiteellisemmin tai pitänyt kirjoittamista enemmän vain välineenä, mediana jolla voi ilmaista ja kommunikoida niitä asioita jotka ovat tärkeitä. Ehkä se on noille videoiden tekijöille jotenkin niin itsestään selvää, ettei sitä tarvitse edes mainita, tai s